Chia seme

chiaChia kao značajan izvor dobrih masti sadrži omega 3 masne kisline. Takođe sadrži antioksidanse, prehrambena vlakna i aminokiseline. Antioksidativni deo čine fitohemikalije kao sto su hlorogene kiseline, kafena kiselina, flavonoidi.

Učešće omega 3 masnih kiselina je takođe značajan, više od 25%, sto ovu biljku stavlja na lidersku poziciju po sadrzaju ovog sastojka.
    
Izuzetna je zastupljenost polisaharida ili prehrambenih vlakana. Najveće učešće imaju ksiloza i arabinoza. One jako vezuju vodu za sebe a to se najbolje može uočiti kada se semenke potope u vodu i posle 20-tak minuta čitava smesa se pretvori u zelatin. Ovo formiranje gela u digestivnom traktu usporava razgradnju ugljenih hidrata i nagle oscilacije šećera u krvi što je jako važno za dijabeticare. Zastupljenost minerala se ogleda u prisustvu kalcijuma, fosfora, magnezijuma, natrijuma, kalijuma, cinka, mangana, bakra i gvožđa. Prisutni su i vitamini B grupe: niacin, riboflavin, tiamin.


Način upotrebe

Koristi se dve supene kašike dnevno.
Rastvara se u vodi u odnosu 1:7. Posle 20 min se stvara gel i spremna je za korišćenje.


chia 32Poreklom iz Meksika i Gvatemale, chia semenke datiraju jos iz vremena Asteka koji su znali za delotvornost i koristili ovu biljku kao dodatak ishrani , u prevenciji bolesti ali i kao lek.Legenda kaze da su Indijanci posto su saznali za delotvornost ove biljke za nju davali suvo zlato.

Od davnina se primetilo da Chia seme pomaze u prevenciji srcanog udara i pojavi dijabetesa.Ispod mekane ljusture semena nalazi se mnostvo antioksidanasa i nutritijenata koje povoljno uticu na zdravlje.Nije potrebno mlevenje semenki da bi se korisni sastojci oslobodili.

Zbog svoje ogromne nutritivne vrednosti Chia se koristi kao pomoc i prevencija protiv dijabetesa, hipertenzije kardio vaskularnih bolesti i mozdanog udara.Sportistima osigurava sporiju razgradnju ugljenih hidrata sto doprinosi vitalnosti i izdrzljivosti u najvecim naporima.

Koristi se dve supine kasike dnevno.Moze se rastvoriti u vodi u odnosu 1:7.Posle 20 min se stvara gel i spremna je za koriscenje. Moze biti sastavni deo hleba, piti se sa jogurtom, jesti sa salatom ili corm fleksom.Cuva se na suvom i tamnom mestu na sobnoj temperaturi.

Anketa

Da li mislite da se hranite zdravo?

Da - 49.7%
Ne - 50.3%

korpa-proizvoda

Aronija sok 0.7L - 750,00 RSD
Aronija sok 3L - 2.700,00 RSD
Aronija sok 3L - 2 brik pak - 5,400,00 RSD