O aroniji

    Sibirska aronija, voće o kome se kod nas u zadnje vreme dosta priča ali još uvek relativno malo zna u široj javnosti, voće koje je svojim ceđenjem dalo svemogući , 100% prirodan sok organskog porekla – Sibirska aronija (Aronia melanocarpa) ili Black chokeberry.

  Aronija poreklo vodi sa teritorije Severne Amerike a u nasem okruženju najozbiljnije se gaji u Rusiji, Poljskoj, Ukrajini, Nemačkoj,Bugarskoj a od skoro i u nasoj zemlji. Najsličnije našoj borovnici, ovi bobičasti plodovi rastu bez prirodnih neprijatelja - otporni su na sve vremenske uslove kao i na ekstremno niske temperature.

  Kao prirodnu hranu i lek koristili su je još Indijanci. Evropljani su saznali dosta kasnije, a u nesto širu upotrebu plodovi i proizvodi od aronije ulaze krajem prošlog veka. Prve ozbiljnije količne plodava biljke aronije daju posle 2-3 godine od zasada, a optimalno posle 7 godina. Mogu se koristiti za ljudsku ishranu kao sveže ili sušene a od njih se prave sokovi, čaj, džem, pekmez, vino, likeri….

  Biljke aronije veoma lepo izgledaju pa ih mnogi sade u svojim dvorištima i u dekorativne svrhe. Kad dospeju za berbu plodovi (jedna bobica) su teški 0,7g - 1,0g ili u 1kg se nalazi oko 1300 bobica.

  Plodovi aronije su bogati vitaminima E, B2, B6, C, P, provitaminom A, kalijumom, jodom, bakrom, kobaltom, gvozđem, kalcijumom. Ipak najvažniji sadržaj su antocijanini – bojene materije, koje se u najvećem procentu nalaze u kori i ispod kore. Čitav niz antocijanina nazivaju se antioksidantni fenoli - flavonoidi. Oni apsorbuju slobodne radikale u ljudskom telu i regenerišu  ćelije u krvi i čitavom telu.

  ORAC (oxygen radical absorbance capacity) ili antioksidativni kapacitet je ekstremno veliki kod aronije - 100g ploda sadrži oko 16000 mikro molova a dnevna potreba je oko 5000 ORAC jedinica sto je oko 0,2dl 100% soka. Ako znamo da slobodni radikali svakodnevno napadaju ćelije ljudskog organizma, jasno je koliko je značajno unošenje antoksidanasa. Bez aronije naše ćelije lako oksidišu i stvaraju podlogu za nastanak i razvoj mnogih teških bolesti.

Anketa

Da li mislite da se hranite zdravo?

Da - 49.7%
Ne - 50.3%

korpa-proizvoda

Aronija sok 0.7L - 750,00 RSD
Aronija sok 3L - 2.700,00 RSD
Aronija sok 3L - 2 brik pak - 5,400,00 RSD